Arrow down

Hala ocieplana dla przemysłu spożywczego

Arrow down

Jednym z ciekawszych projektów w portfolio Rubb jest kompleks ocieplanych hal magazynowych, który powstał w norweskim Grøntvedt.

Zaprojektowane przez Rubb termohale dostosowane są do przechowywania i sezonowania śledzia w beczkach. Aby utrzymać optymalne warunki do przetwórstwa i magazynowania ryb, jedną z hal przedzieliliśmy w połowie ocieplaną ścianką działową. Pozwoliło to na stworzenie w środku budynku dwóch niezależnych stref przechowywania, w której panują odmienne temperatury.

Pierwsza hala magazynowa Thermohall™ o długości 108 metrów i powierzchni 3240 m2 została wyposażona w termoizolację o grubości 150 mm. Ponieważ hala spełniała wszystkie warunki stawiane przez inwestora, zakład powiększył się o druga halę o długości 152 metrów i powierzchni 4560 m2. Ocieplenia ścian i dachu jest dokładnie takie samo jak w przypadku pierwszej hali – 150 mm. We wnętrzu również wydzielono dwa niezależne obszary magazynowe o różnych warunkach klimatycznych.

W sierpniu 2019 roku na życzenie inwestora została dobudowana trzecia termohala – chłodnia. Jest to najdłuższa z trzech hal (200 metrów długości) i jak pozostałe jest izolowana wełną szklaną o grubości 150 mm. Chłodnia została podzielona termościanami na cztery strefy temperaturowe. W ten sposób umożliwiono konfekcję, produkcję i przepakowywanie przetworów rybnych w jednym budynku.

Zdaniem Alexandra Grøntvedta, kierownika produkcji w Grøntvedt Pelagic AS „hale są świetnie dostosowane do naszych potrzeb, a ich wysoka jakość gwarantuje, że będziemy z nich korzystać przez długi czas. Hale niezmiennie utrzymują wymaganą temperaturę, nawet w gorące letnie dni.”

Budynki są energooszczędne i charakteryzują się szybkim czasem budowy – stąd termohale Rubb świetnie sprawdzą się w przemyśle spożywczym jako magazyny i chłodnie.